Medycyna używająca do leczenia zioła

Fitoterapia, inaczej inaczej ziołolecznictwo, jest dziedziną medycyny naturalnej, która użytkuje zioła w procesie leczenia. Korzenie tej dyscypliny dosięgają zalążków występowania człowieka na Ziemi, albowiem ten odpowiednio od początku starał się leczyć choroby za pomocą pożywienia.

Jednakowoż sztuka ziołolecznictwa rozłożyła się na dobre dopiero w epoce antyków, kiedy to zaczęły powstawać pierwsze instrukcje, zielniki oraz opracowania, mające ułatwić pracę praktykantom ziołolecznictwa. Najogólniej mówiąc, fitoterapia polega na podawaniu choremu prawidłowo skonstruowanej oraz przetworzonej mieszanki roślin, jakich właściwości mają zwalczyć schorzenie. W następstwie tego również przykładowo szałwię, jaka ma silne właściwości antyseptyczne, stosuje się do przyrządzania płukanek dla osób z schorzeniami gardła oraz migdałków.

Teraz w sklepach wolno zakupić gotowe zioła. Niektórzy wolą jednak zbierać je sami, pomimo że żąda to dużej ostrożności, gdyż niedobrze dobrane zioła są w stanie być nawet toksyczne – sprawdź na dobreziolko.com. Człowiek od najdawniejszych okresów poszukiwał pomocy w naturze. W ten sposób dotarło do powstania fitoterapii, inaczej metody leczenia wykorzystującej zioła. Ziołolecznictwo było odpowiednio nadrzędną metodą leczenia aż do przełomu naukowego w XIX w.

Na ponad sto lat odeszliśmy od niego na rzecz specyfików syntetycznych, dzisiaj jednakże z powrotem zaczynamy powoli doceniać zioła oraz ich świetne właściwości. Jest kilka zasadniczych rodzajów ziół. Są to azuleny, garbniki, saponiny, pektyny, związki śluzowe i związki flawonowe. Każde z nich działa w trochę odmienny sposób. Azuleny, garbniki, pektyny i związki śluzowe mają atrybuty przeciwzapalne. Na dodatek zioła z typu garbniki działają bakteriobójczo. Relacje flawonowe funkcjonują regenerująco na organizm oraz przyspieszają leczenie, z kolei saponiny ułatwiają działanie innym związkom w organizmie ludzkim. W największym stopniu legendarne lokalne zioła to czarny bez, brzoza, pokrzywa przeciętna, koper, szałwia, rumianek, bazylia, tymianek oraz babka lancetowata.

A teraz przeczytaj coś jeszcze:

Dodaj komentarz