Nowe oblicze herbaty oraz kawy

Herbatkę zna każdy. Jest ona nieodłącznym detalem dnia każdego, nie tylko Anglika, lecz także Polaka, Niemca czy Amerykanina. Na globie stała się popularna dzięki Indiom, a dzisiaj mamy w punktach sprzedaży do dyspozycji wiele jej wariantów: czarna, earl grey, zielona, czerwona, biała… jednak nie służy ona jedynie do picia, interesującym sposobem na wykorzystanie jej charakterystycznego smaku oraz aromatu są ciasteczka herbaciane.

Przepis na nie jest niesłychanie prosty. Wystarczy zaparzyć dwie torebki herbaty czarnej earl grey w 150 ml gorącej wody i namoczyć w niej 200 g rodzynek (z grubsza 1 godziny). 250 g masła należy utrzeć z 180 g cukru pudru na gładką masę, a potem dodawać do tego stopniowo 4 jajka oraz mąkę. Przyzwoicie wyrobić ciasto oraz na koniec dorzucić rodzynki. Do pieczenia modelować małe ciasteczka łyżką stołową oraz układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 180 st. C przez 45 minut. Gdy wystygną wolno je polukrować lukrem sporządzonym na bazie herbaty – wystarczy wymieszać gorącą herbatę z cukrem pudrem tak, aby posiadał on gęstość gęstej śmietany. Po znacznie więcej pomysłów serdecznie zapraszamy na https://1001pomyslow.pl, a dziś przejdźmy do kawy. Do tej pory kawę łączyliśmy z porannym wstawaniem, spotykaniem ze znajomymi lub dylematem – z mlekiem lub bez, z cukrem lub gorzką? Jednakże kawa zyskuje nową rangę. I nowe smaki. W popularnych kawiarniach europejskich kawa w menu zaprezentowana jest już nie tylko gatunkiem, ale podaje się także miejsce jej zbioru, nazwę plantacji lub charakterystykę nasłonecznienia.

Wraz z modą na dobrą kawę, rośnie w naszym kraju moda na ekspresy do jej zaparzania. Bo konsumenci nie chcą pić już zwykłej kawy, jednak taką, która została zaparzona od razu po zmieleniu czy ma smak cappuccino. Natomiast restauracje prześcigają się w pomysłach na oryginalne smaki kawy. Podaje się ją z różnorodnymi alkoholami, na sokami owocowymi (furorę robią syropy cytrusowe, np. grejpfrutowe czy cytrynowe). W Polsce wymyślono prowadzoną przez nas rodzimą mieszkankę, inaczej espresso z dodatkiem jabłka, cynamonu i żubrówki. Popularność kawy spowodowała, że zaczęto organizować kluby kawowe, a także darmowe degustacje kawy, która mają wzbudzić zapał konsumentów do eksperymentowania z czarnymi ziarnami i delektowania się ich smakiem.

A teraz przeczytaj coś jeszcze:

Dodaj komentarz