Nowoczesne podejście do kuchni – jedzenie z food trucka

Kuchnia non stop ewoluuje, o czym niezmiernie łatwo jest przekonać się konfrontując to, co jedzono niegdyś, z tym, co spożywamy dzisiaj – w wielu przypadkach widać dużą różnicę, co jednak nie oznacza w żadnym wypadku, iż sztampowe potrawy są dziś spożywane rzadziej – bezsprzecznie niezmiernie niejednokrotnie są one uważane nawet za rozwiązanie poprawniejsze nie tylko dla naszego podniebienia, niemniej jednak zdrowia.

Widać przy tym olbrzymią różnicę między prędkim (fast food) oraz tak zwanym śmieciowym (czyli z języka angielskiego junkfood) jedzeniem, a produktami, które wywodzą się z tradycji danego rejonu, a ich producenci stawiają w głównej mierze na oryginalne receptury, które gwarantują smak i aromat z dawnych czasów.

Zwolenników takiej żywności przybywa razem z każdym rokiem, o czym łatwo przekonać się odwiedzając któryś z coraz liczniejszych sklepów z żywnością ekologiczną oraz produktami regionalnymi, wśród jakich znaleźć wolno pomiędzy innymi miód, wypieki i pieczywo, przetwory owocowe, wędliny oraz mięsa, a nawet piwa warzone według wiekowych przepisów albo korzystając z przyczepa gastronomiczna. Pośród wielu tradycji kulinarnych z całego świata zwłaszcza sporo jest tych, które wywodzą się ze Starego Kontynentu. Na tle innych części świata Europa wypada w istocie prawidłowo, posiadając w gronie najpopularniejszych kuchni świata wielu ambasadorów.

Mówiąc o kuchniach europejskich, które cieszą się najogromniejszym uznaniem na pewno odnotować należy w głównej mierze te, które powstały w krajach basenu Morza Śródziemnego, a w takim razie grecką, włoską, hiszpańską lub francuską – często również do tego grona kategoryzuje się też kuchnię turecką, która łączy w sobie szczegóły kuchni europejskich z arabskimi. To wszystko nie świadczy jednak, że inne rejony Europy nie mają się czym pochwalić w dyscyplinie kulinariów – wystarczy jakkolwiek nadmienić sukcesy, które zdobywają w ostatnich latach kuchnie środkowoeuropejskie, głównie bałkańskie, węgierskie i polska lub rosyjska. Prócz tego, popularnością cieszą się również sery pochodzące z Holandii lub niektóre z potraw, jakie wywodzą się z Belgii lub Niemiec.

A teraz przeczytaj coś jeszcze:

Dodaj komentarz