Przygotowanie ziół – kiedy warto je stosować?

Przygotowywanie ziół nie jest trudną sprawą. Należy się do tego jednakże należycie zabrać, żeby zioła nie zostały uszkodzone i nie utraciły własnych drogocennych wartości odżywczych. W głównej mierze, świeże zioła należy kupować u wypróbowanych hodowców lub też również uprawiać sam w donicach na balkonie lub w kuchni lub na grządkach w ogrodzie. Stale przez użyciem należy pamiętać o ich bardzo dogłębnym umyciu.

Zioła albowiem pryskane są wielokrotnie środkami chemicznymi, a w ich listkach czai się ziemia oraz drobne owady. W następnej kolejności należy łagodnie siekać je na drobno wielkim oraz ciężkim nożem, dzięki któremu zioła będą faktycznie posiekane, a nie poszarpane. Jeżeli komuś bardzo przeszkadzają przy pożywieniu łodyżki, powinien je wcześniej oberwać. Ważne, aby siekać zioła na krótką chwilę przed dodaniem do potrawy. W przeciwnym razie zdążą się utlenić.

Zioła dodajemy na sam koniec gotowania. Duża temperatura działa albowiem niszcząco na delikatne witaminy i drogocenne związki zawarte w roślinach – wypróbuj auto blueberry. Zioła w ziołolecznictwie występują pod wieloma przeróżnymi postaciami. Zasadniczo, używa się ich po poddaniu pewnej obróbce. Najbardziej legendarne i doceniane substancje wytwarzane z ziół to napary, odwary, nalewki, syropy, soki, maceraty i olejki.

Żeby sporządzić napar, trzeba na krótko przed wypiciem zalać zioła wrzącą wodą. Odwar różni się od niego tym, iż zioła gotuje się przez parę minut na ogniu. Proces przygotowania nalewek jest mnóstwo dłuższy i umie trwać nawet do kilkunastu miesięcy. Zioła zalewa się rozcieńczonym spirytusem oraz odstawia do przereagowania. Potem, kiedy już nalewka się „przegryzie”, dodaje się jej parę kropel do wody mineralnej.

Przyrządzenie syropu jednakowo jak odwaru potrzebuje gotowania. W tym przypadku jednakże świeże zioła gotuje się w cukrze aż do powstania gęstej substancji. Soki wytwarzać wolno w każdej temperaturze wskutek mechanicznego wyciskania owoców, warzyw i ziół. Maceraty również przyrządza się na zimno. Chłodną wodą zalewa się zioła. Kolejna z metod przetwarzania ziół to generowanie olejków. Jest to bardzo skomplikowany proces, którego nie wolno wykonać w domu. Polega albowiem na destylacji pary wodnej.

A teraz przeczytaj coś jeszcze:

Dodaj komentarz