Zioła podczas kucharzenia – smak oraz zdrowie

Mnóstwo osób nie wyobraża sobie kuchni bez orzeźwiających ziół, bo ich różnorodność oraz różnorodność zastosowań może przekształcić zwykłe danie w prawdziwy rarytas. Kilkadziesiąt lat temu zioła były jedynie marzeniem dla osób, jakie nie miały własnego sadu i ogrodu.

Obecnie zioła wykorzystywane w kuchni są łatwo osiągalne. Trzeba pamiętać, iż suszone zioła są trzy lub też cztery razy silniejsze aniżeli świeże. Poza tym zioła ofiarowane do wyeksploatowania w kuchni wolno pielęgnować w pokojach w szczególnych pojemnikach stojących na przykład na parapecie okna w kuchni. To naturalnie dzięki temu mamy ożywcze zioła przez cały rok oraz zaoszczędzić na kupnach w sklepie spożywczym. Nie jest trudno założyć osobisty ogród ziołowy; rośliny zasadzimy w ciągu paru minut a na świeże zioła będziemy musieli poczekać tylko parę tygodni.

Przeważnie hodowane oraz użytkowane w krajowej kuchni są: bazylia, curry, szałwia, szczypiorek, szafran, bukiety cukinii, rumianku, estragon, nasturcja, koper, rozmaryn, lawenda, melisa, czosnek, tymianek, trawa cytrynowa, chrzan, anyż i pietruszka. Pierwsza uprawa mięty powstała koło Londynu w roku 1750. Teraz mięta dojrzewa niemal wszędzie a jej liście są powszechnie wykorzystywane – tak, jak olej konopny. Jej zioła pozostały sklasyfikowane jako wiatropędne, mięta pieprzowa jest wykorzystywana jako środek korygujący trawienie, leczący niestrawność, bóle żołądka i kolkę jelitową. Liście mięty pieprzowej zawierają około 0,5-4 procent olejku eterycznego, który składa się w obszernej mierze z mentolu.

Olejek miętowy czy też herbata sparzona na bazie mięty jest niejednokrotnie stosowana w leczeniu gazów i dyspepsji. Może również podnieść przepływ żółci z pęcherzyka żółciowego. Olejek miętowy jest stosowany też kuracje miejscowego, ma właściwości odkażające a także zmniejsza ból i modyfikuje przepływ krwi w punktach zakażonych. Herbata z mięty pieprzowej jest standardowym lekiem zamykającym kolkę u niemowląt. Liczne badania lekarskie zatwierdziły jego efektywność. Na ból głowy efektywnie działa połączenie olejku z mięty pieprzowej oraz olejku eukaliptusowego. Niedogodności muszą minąć po trzydziestu minutach od zażycia mieszanki.

A teraz przeczytaj coś jeszcze:

Dodaj komentarz